Huszonöt éves a Gregorián Társaság

2015.11.05.
img

Huszonöt éves a Gregorián Társaság. Az évforduló alkalmából jubileumi napot tartanak szombaton a budai Várban - közölte a társaság az MTI-vel.

A jubileumi napra scholatalálkozót szerveznek a Budavári Nagyboldogasszony-templomba, közismert nevén a Mátyás-templomba. A fellépő kórusok között szerepel a Szent Erzsébet Kórus, a Schola Cantorum Miskolciensis, a Schola Veritas, a Gaudium Carminis, az Exsultate Cantores és a Schola Cantate et Iubilate.

A program része a Gregorián Társaság huszonöt éves múltját és jövőjét bemutató beszélgetés a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

A napot gregorián szentmise zárja, amelyet a Mátyás-templomban mutat be Beer Miklós váci megyés püspök. A szentmisén a Schola Gregoriana Budapestinensis és a meghívott scholák szolgálnak Béres György vezetésével, orgonán Horváth Márton Levente működik közre.

Az esemény fővédnöke Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, védnökei Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Süllei László általános érseki helynök, a Mátyás-templom plébánosa és Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója.

A Gregorián Társaság Béres György kezdeményezésére alakult 1990-ben a gregorián ének tanulmányozását, tanítását, művelését és közkinccsé tételét tűzve ki céljául. Legfontosabb feladatuknak azonban a gregorián énekek saját helyén, azaz a liturgiában való megszólaltatását tartják - olvasható a társaság közleményében.

A társaság elnöke 2014 óta Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt-díjas karnagy.

MTI

Fotó: Gregorián Társaság