Megújul Hadas, Mezőkövesd gyöngyszeme

2019.01.02.
img

A Mezőkövesd régi településszerkezetét megőrző, skanzen jellegű terület a fontos látványosságok egyike a településen, ahol a fennmaradt 150-200 éves lakóházak napjainkban táj-, illetve alkotóházakként működnek..Mezőkövesd önkormányzata, konzorciumi partnerével a helyi Közkincstár Nonprofit Kft.-vel közösen 315,5 millió forint pályázati támogatást nyert el a turisták által is kedvelt Hadas városrész felújítására.

Hadason létezik még a gyékényezés, a bútorfestés, a szövés, fonás, a hímzés, de láthatók a fazekas, a mézeskalácsos, az üvegcsiszoló mesterség hagyományai is. A kis telkek, a szabálytalan utcák, a meszelt falú nádtetős parasztházak az egykori mezővárosi életformát idézik fel. Természetesen kézműves portékákkal, emléktárgyakkal is gazdagodhatnak a látogatók.

A mostani fejlesztési projekt több elemből áll. A szakértők egyrészt parképítést terveznek, a már meglevő növényzet és az idős fák megtartásával, illetve a zöldfelület rekonstrukciójával. Emellett a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba korábban elvitt, úgynevezett Üstökös-házat visszaépítik, amely tájházként működik majd, ahol a látogatónak interaktívan mutatják majd be a Hadas-városrész történetét, továbbá egy matyó ajándékboltot, kávézót és szociális helyiségeket is kialakítanak.

Ezenkívül a pályázat bútorfestő, tojásfestő és hímző alkotóház kialakítását, valamint a táncpajta felújítását is tartalmazza. Az infrastrukturális fejlesztés azt is lehetővé teszi, hogy közösségi tereket is kialakítsanak a terület autentikus hangulatának megőrzésével.

HagyományHáló