Húsvét – magyar hagyomány

2016.02.21.
img

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény és világi ünnep. A Pásztortűz Egyesület meghívására Varga Máté néprajzkutató (hagyományok Háza) fog előadást tartani erről a népszokásokkal is átitatott egyházi évfordulóról.

„A hagyomány szerint a paraszti gyakorlatban hamuval nagyon gondosan kitakarították az edényeket annak érdekében, hogy ne csak a bizonyos ételekről történő lemondás, de rituális értelemben is tiszták legyenek – innen ered a böjti időszak kezdetét jelentő hamvazó szerda elnevezés. „Ilyenkor semmi állati eredetűt – még mézet sem – lehetett fogyasztani” A böjti időszak húsvét vasárnappal ér véget, ahogy az ünnep neve is mutatja, ekkor már lehet húst vételezni. Mint azt a néprajzkutató elmondta, a legtöbb húsvéti ételnek szimbolikus jelentése van. A tojás maga egyrészt Krisztus­szimbólum, másrészt a teljesség jelképe. A kalács tésztája ­ az ostya egy ízesebb változataként ­ Krisztus teste, a rajta lévő fonat a töviskoszorú, a beletett mazsola pedig Krisztus sebeit jelképezik. A tormának pedig bajt elhárító szerepet tulajdonított a népi képzelet.”

Ezekről és még sok egyébről fog beszélni varga Máté néprajzkutató 2016. február 26­án, pénteken 17 órától a kiskunhalasi Városi Könyvtárban. Az ingyenes, pásztortüzes programra minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.