Ingyen kávé a költészetért

2016.03.19.
img

Közel két hónap telt el a Magyar Kultúra Napja óta, a Koffein Éjszakája is lejárt már, most egy tizenhét éve létező jeles nap következik: a Költészet Világnapja, amelynek egyik történése kicsit ötvözi az előző két „ünnepnapot”. Kulturális örökségeink, kreativitásunk megnyilatkozásai ingyen kávéért.

„Fizess verssel a kávédért a Költészet Világnapján!” – olvasom a felhívásban, események leírásában, különböző városokban. A költészet jelképe, a vers lehet saját, de lehet egy ismert versstrófa, kedvelt idézet néhány sora is. Már az előző években is felkeltette a figyelmem a megmozdulás, ami meglehetősen jó ötlet.

Az irodalom és a kávéházak valamikori kapcsolatát csempészi vissza napjaink rohanó világába, ahol sokszor egy kávé nyugodt elfogyasztására sem szakítunk időt. Ez egy olyan nap, ahol a résztvevő kávézókban valószínűleg megpihennek a résztvevők kis időre egy adag koffeintöltet és egy kis költészet társaságában.

A szervező a Julius Meinl bécsi nagykereskedő, az ügyvezető igazgató a következőképpen nyilatkozott az egyedi megmozdulás missziójáról: „A kezdeményezés célja elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, melyek pénzben nem mérhetők. A költészet több mint művészet. Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk.”

A Költészet Világnapján, március 21-én, aki teheti, csatlakozzon a megmozduláshoz. Persze, ha nem veti meg a koffeint és a költészetet. Az előző években sok kreatív, kellemes emléket idéző, fontos üzenetet hordozó verssorral telt meg ezen a napon a világháló, reméljük ez idén sem lesz másképp.

A legnépszerűbb közösségi oldalon a budapesti eseményre pár nappal az esemény előtt több mint nyolcezer felhasználó jelezte érdeklődését. Aki eleget akar tenni a kihívásnak, a pontos helyszíneket az interneten fellelheti. A kilátások szerint méltán népszerű történés lesz a kultúra és a koffein idei találkozása.

Írta: Szabó Adél