Mesekutatók, sárkányok és boszorkányok

2016.02.05.
img

Telt ház előtt beszélt a kiskunhalasi városi könyvtárban dr. Benedek Katalin folklorista, mesekutató. Benedek Elek dédunokája a Pásztortűz Egyesült meghívására érkezett a településre.

A magyar mesekutatás nagy hagyományokra épül, hosszú időre nyúlik vissza és sok remek szakember komoly munkája rejlik benne. Katonáktól, halászoktól, pásztoroktól és egyszerű paraszt emberektől hatalmas mennyiségű mesét gyűjtöttek össze az elmúlt 200 évben.
Gaal György, Ortutay Gyula, Erdélyi János, Ipolyi Arnold, Kriza János, Benedek Elek és mások neveivel fémjelzett tudományterület különleges módon alakult ki. Több vadhajtás, érdekes próbálkozás és számtalan, a népi kultúrát megmentő vállalkozása jellemezte

Dr. Benedek Katalin többek között ezekről is beszélt, de saját szűkebb szakterületéről is kiderültek különlegességek. A sárkányok összetett jelleméről is egyedi mesepéldákat hozott elő. Az európai, a magyar és az ázsiai sárkányok közti különbségek mellett a boszorkányok és az ördögök, mint mesehősök kialakulása is szóba került a rendezvényen.