Mesterek és mestereik – kiállítás a Műcsarnokban

img

Mesterek és mestereik – Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben címmel új kiállítás nyílt a Műcsarnokban, amelyet Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adott át augusztus 6-án.

A jelenlévőket Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője köszöntette, aki elmondta, hogy a tárlat tükreként július 1-jén, a ljubljanai várban már fogadták a Magyar Művészeti Akadémia képzőművészeinek munkáját. Az augusztus 6-án megnyílt Mesterek és mestereik – Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben című kiállítás után pedig még másik három szlovén tematikájú tárlatot is megnyitnak a hónapban – ismertette.

img

Anton Peršak, a Szlovén Köztársaság Oktatási Minisztériumának államtitkára a két évvel ezelőtt megálmodott cserekiállítás ötletének megszületésére emlékeztetett, amelyet most Budapesten tekinthetnek meg.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntőbeszédében örömmel jelentette ki, hogy az utóbbi két évtized során Szlovénia és Magyarország egyre sűrűbb tudományos, oktatási, illetve kulturális együttműködésre tett szert. Mint rámutatott, a kulturális diplomácia eszközei manapság különösen felértékelődtek, amelyekre a legalkalmasabb mód a művészet nyelvén való újabb és újabb barátságok kötése.

img

Lázár Beáta, a Lendvai Galéria – Múzeum igazgatója példaértékűnek nevezte az együttműködést, ahogy fogalmazott: „a művészet és a kultúra a legnemesebb kapocs”.

Őexcellenciája Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete a munkához való szenvedélyes hozzáállást méltatta. Majd köszönetet mondott Borut Pahor államelnöknek és Áder János köztársasági elnöknek, a kiállítás védnökeinek.

Forrás: MTI / Kultúra.hu