Megújul Szászvár vára

img

Az Európai Unió és a magyar állam közös támogatásával épül újjá Baranya megye egy eddig szinte ismeretlen műemléke, a szászvári várkastély. A pécsi püspökség uradalmának egykori központjában múzeumot hoznak létre, ahol nemcsak az épület hajdani lakóinak életét lehet majd megismerni, hanem az egyház tanító munkájáról is átfogó képet kaphat a látogató.

Marjay Gulya, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója és Bendi Lajos projektmenedzser sajtótájékoztató keretében számolt be a munkálatokról. Buzás Gergely történész a kastély históriájáról tartott előadást a várbejárás során.

„Szászvár várának rekonstruálásával Baranya megye északi csücske egy igazi gyöngyszemmel és egy épített örökséggel is gazdagodik, amely fellendíti a térség idegenforgalmát. Az egykori püspöki rezidencia felébred Csipkerózsika álmából, újra élhetővé és használhatóvá válik” – fejtette ki Marjay Gyula.

Az 500 milliós uniós projekt által nemcsak megőrzik és konzerválják az épület falait, hanem azt is bemutatják, hogyan nézhetett ki. A főigazgató elmondta, hogy a felmerülő problémák ellenére a vár a határidőre elkészül.

Bendi Lajos projektmenedzser szerint a három éve még romos állapotban álló épületet csak egy maroknyi történész ismerte, pedig a szászvári vár egy unikális építmény. Az elkészült kastély is egyedülálló lesz, mivel az épület és lakóinak története mellett az egyház és a babonák kapcsolata is fontos szerepet kap a kiállításokon.

„A cél az, hogy fenntartható turisztikai attrakciót hozzunk létre Szászváron. Ezt szolgálja a rendezvényterem is, amely helyi eseményeknek és fesztiváloknak is helyet ad majd” – jelentette ki Bendi Lajos.

Továbbá egy játszóházat is kialakítanak az épületben, így kínálva több órányi szórakozást az egész családnak.

Buzás Gergely történész egy studytour keretében mesélte el a kastély történetét. A szászvári kúria egyrészt azért jelentős, mert az 1300-as években emelt udvarház a századok során várrá alakult át, másrészt pedig azért, mert a török dúlások ellenére egyik szárnya máig áll.

„Az ásatások során feltártuk a konyhát is, amely gazdag leletanyagának köszönhetően rekonstruálni tudjuk, mit ettek a püspökök Szászváron” – fejtette ki a szakember.

A folyamatosan növekvő vár egy részét nem ismerik még, mivel a romokra több épület és a falu temploma is ráépült, viszont az épület legérdekesebb részei, a kápolna és a kaputorony a nagyközönség számára látogatható lesz.

Forrás: MTI / Kultúra.hu