A 40 éves Tiszta Forrás Hímző Körének jubileumi kiállítása – Debrecen

2015.09.02.
img

Az évforduló alkalmából a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.) rendeznek kiállítást tagjainak munkáiból.

1975 októberében alakult 12 fővel a szakkör a Hajdú Volán könyvtárában Papp Lajosné könyvtárvezető és Lyackovics Józsefné szakkörvezető szervezésével. A kör a Hajdú Volán Hímző Kör nevet viselte egészen 1993-ig.

Az amatőr alkotók pályázatát minden évben meghirdették, ahol a Hajdú Volán Hímző Kör tagjai több alkalommal is első díjat nyertek.

Több alkalommal szakköri I. és II. díjat, valamint egyéni I-II. díjat is nyertek. 1983-ban az Országos Népművészeti Pályázaton, Nyíregyházán II. díjasok lettek.  1985-ben szintén az ONKP-on (Nyíregyháza) I. díjasok lettek a Zobor-vidéki hímzésekkel. Rendszeresen jártak a Zobor-vidékre gyűjtő útra.

Hazánkban és a határainkon túl is rendeztek kiállításokat. 1993-tól a Pedagógus Művelődési Ház biztosította a szakkör további működését. Lyackovics Józsefné átadta a szakkör vezetését Molnár Tibornénak.

A helyváltoztatás névváltoztatást is hozott: a Tiszta Forrás Hímző Kör nevet vették fel, kifejezve ezzel a bartóki gondolattal a népművészet autentikus mintakincséből való merítés igényét.

2004-ben a Pedagógus Művelődési Ház is bezárt, így újra helyet kellett váltaniuk: az Újkerti Közösségi Ház fogadta be a közösséget. 2006-tól (mind a mai napig) a Debreceni Művelődési Központ Tímárház – Kézművesek Házában tartják foglalkozásaikat

A tárlat október 2-ig, hétköznapokon 10-18 óráig tekinthető meg.