Bagossy Sándor fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere ünnepi kiállítása

2017.04.10.
img

Bagossy Sándor fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere idén ünnepli 75. születésnapját. Ebből az alkalomból jubileumi kiállítás nyílt Debrecenben a DMK Tímárház – Kézművesek Házában (Nagy Gál I. u. 6.).

Bagossy mester a mintegy 200 éves múltra visszatekintő fazekas dinasztia leszármazottja, aki 1985-ben települt át Nagybányáról  Debrecenbe, ahová családi gyökerei is kötik. Meghatározó szerepe volt a 80-as években a debreceni kerámia hiteles újraélesztésében. A város több iskolájában tanította a fazekasságot, a kerámiakészítés alapjait. A 90-es években részt vett az Újkerti Kézműves Szakiskola létrehozásában, hozzájárult annak országos sikereihez. Közművelődési intézményekben vezetett szakköröket, képzéseket gyerekeknek és felnőtteknek. Európa 8 országában, több mint 30 településen  képviselte eddig a magyar, illetve a debreceni fazekasságot. Kerámiáit, rendkívüli szakmai tudását nagy elismerés övezi Európa- szerte. Munkájáról, alkotásairól külföldön rendszeresen jelennek meg méltató TV- és rádióriportok, újságcikkek.

A kiállítást a Debreceni Művelődési Központ és a Kézműves Alapítvány közösen szervezi. Az alkotások május 1-jéig tekinthetők meg hétköznapokon 10–17 óráig, szombatonként 10–14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.