Buglyó Péter 50 éves jubileumi kiállítása

2015.09.22.
img

Buglyó Péter Aranykoszorús kádármester kiállítása október 31-ig tekinthető meg Debrecenben a DMK Józsai Közösségi Házában hétköznapokon 10-19 óráig. (Debrecen- Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9.).

Buglyó Péter a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, az IPOSZ, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Kézműves Alapítvány és a Magyarországi Kádár Egyesület tagja . így vall munkásságáról:

„Szakmai tanulmányaimat 1961-ben kezdtem meg a debreceni 109-es szakmunkásképzőben. Nagyon szerettem a fával dolgozni, vonzott a tölgy illata, megmunkálhatósága, formálhatósága, felhasználhatósága. Szakmai gyakorlatot egy jó hírű kisipari műhelyben szereztem, Heredovszky József kádermestertől. 1964-ben szakmunkásvizsgát tettem. Ezt követően engedélyt kértem a kádár szakma kisipari gyakorlására, melyet 1965. január 18-án meg is kaptam. Ettől az időtől általános kádáripari termékeket készítettem.

Többre vágytam, egyre inkább kutatni kezdtem a feledésbe merült régen használt mívesen megmunkált díszes tárgyakat. Elhatároztam, hogy olyan termékeket fogok készíteni, amelyeket más szakmabeli nem készít. Munkáimat kézi faragással díszítem a megrendelő igénye szerint. Előszeretettel készítek egyedi darabokat, melyek igazán próbára teszik az ember fantáziáját, szaktudását.

img

Ebben a szakmában különösen fontos a jó minőségű fa használata, főként akác, tölgy és eperfa. Készítek hagyományos tárgyakat, csobolyókat, hordókat, sózó dézsákat, virágdézsákat, gulyadézsákat, vízkupákat, rajnai kannákat, káposztáskádakat, vajköpülőket, merítőket, de ovális, valamint sarokfürdőkádakat és a francia hagyományt követő darabokat is.

Termékeim nagy sikert arattak és aratnak ma is. Megyei és országos kiállításokon rendszeresen részt veszek. 1996-ban a Mesterségek Ünnepén az „Év Mestere” címben és Amstel-díj-ban részesültem. Ugyanebben az évben Törökszentmiklóson a „Mesterségünk Cégére-címere” országos pályázaton Nívó-díjat kaptam. 1997-ben népi iparművész lettem. 2000-ben Kézműves Remek díjat kaptam. A 2004. évi Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán elnyertem a „Magyar Kézműves Remek” címet. 2005-ben a VIII. Bihar-Bihor Expo- n Minisztériumi díjban (GMK) részesültem. 2005-ben megkaptam az IPOSZ Aranykoszorús Mester címet, oklevelet és plakettet.

Szívügyemnek tekintem e mesterség létét, továbbéltetését és ifjú szakemberek képzését. Kezdeményezésemre 1990-től beindult Debrecenben a kádár szakképzés, aminek nem csak a gyakorlati részét, de az elméleti oldalát is oktatom.”

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a DMK Józsai Közösségi Házában hétköznapokon 10- 19 óráig.