Elzárt Övezet: a dal, melyben Caramelre kacsint a népzene

2016.06.13.
img

Nemrégiben megjelent Molnár Ferenc Caramel, a Megasztár második évadbeligyőztesének új dala, az Elzárt Övezet, egy könnyed pop dal, melynek különlegessége, hogy a modern hangzásba belekeverednek a magyar etnikus dallamvilág motívumai is. A dal felvételénél hegedűjátékával közreműködött Csík János, a Csík zenekar alapító tagja, Kossuth-díjas zenész is. Ennek az újdonságnak a kapcsán kerestük fel Caramelt egy villáminterjú erejére.

Az Elzárt Övezetben különböző zenei stílusok elegyednek, hogyan született az ötlete annak, hogy a magyar népzene motívumait felhasználd a dalodban? Mióta érdeklődsz a népzene iránt?

Már évek óta foglalkoztatott annak a gondolata, hogy magyar etnikus stílust is belecsempésszek a dalaimba, hiszen már gyerekkorom óta kedvelem a népzenét. Korábban is szívesen nyúltam különböző etnikumok zenei hagyományaihoz.Magyar népzenei hangzású dalok írásával körülbelül 3 éve próbálkozom, de azokat eddig nem publikáltam, az Elzárt Övezet az első olyan, amiről úgy érzem, hogy jól sikerült ahhoz, hogy megjelenhessen.

A dalban Csík János, a Csík zenekar alapítója játssza a hegedűdallamot, hogy jött létre ez az együttműködés? Milyen volt a közös munka?

Egy közös ismerős által találkoztunk Csík Jánossal, aki már az első találkozóra hozta is magával hegedűjét és feljátszotta a dallamot, szóval nagyon olajozottan ment a közös munka, azonnal megszületett a végeredmény, amivel nagyon meg vagyok elégedve. Ezt a hegedű részt is én írtam a dalba, így az műdalnak számít, nem igazi népdalnak, de igazi tradicionális hangzása van.

Egy ilyen pozitív tapasztalat után a jövőben még elképzelhető további kooperáció is Csík Jánossal?

Igen, lehetséges, nem zárkózom el ennek a lehetőségétől, hiszen nagyon jó volt a közös munka, de konkrétumot erről egyelőre nem tudok mondani.

A dal címe, vagyis az Elzárt Övezet mire utal? Miről szól a dal?

Ez egy szerelmes dal, mint ahogy a magyar népdalok is szinte mindig a szerelemről szólnak. Úgy hiszem, ez egy örök téma, ami sosem válik elavulttá. Amikor két ember szereti egymást, összetartanak, védik és kölcsönösen tisztelik egymást, egy elzárt övezetet alkotnak, abban élnek, ezt jelenti a cím. De emellett részben a közönséggel való kapcsolatomról is szól a dal, így több értelmezése is lehet a szövegnek.

Már a dal megjelenése óta eltelt egy kis idő, azóta hogy érzed, milyenek a vele kapcsolatos visszajelzések? Hogyan fogadta a közönség a folklóros elemeket a modern hangzással elegyedve?

Szerencsére nagyon jók az eddigi visszajelzések, sok pozitív dicséretet kapok az emberektől. Azt mondhatom, hogy jó fogadtatásra lelt ez a magyar népzenei fűszerezés a dalban, a közönség nyitott az ilyen stílusú újításokra.

A dalról megjelent már egy videó is az interneten, ami rendhagyó módon készült, hogyan jött ennek az ötlete?

Ez igazából egy spontán alakult ki, de mivel a dal is stílusok keveredése, szerintem jól illik hozzá ez a fúziós videó, ami doubleexposure technikával készült. Ez a fajta videó mostanában szinte divatba jött, de én már régóta ki szerettem volna próbálni ez a módszert, mostaz Elzárt Övezettel el is jött ez az alkalom.

A rádiók már folyamatosan játsszák a dalt és az interneten is bármikor megtekinthető a videója. Élőben mikor hallhatja legközelebb az Elzárt Övezetet a nagyérdemű?

Természetesen minden koncerten játszani fogjuk, amiről pontos dátumot még nem tudok mondani, de annyi bizonyos, hogy valamikor ősszel lesz, amikor élőben is meghallgathatja majd a dalt a közönség.

Hreskó Szonja