Adventi Cziffra Fesztivál extra programok szerte a városban

2016.12.01.
img

Az ünnep közeledtével Budapesten több helyszínen ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a Cziffra Fesztivál szervezői. A MOM Parkban az Opera Zongoraszalon állította fel a Cziffra street pianot, amit bárki megszólaltathat rögtönzött koncerttermet varázsolva a bevásárlóközpontban; emellett a Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai is adnak itt kiskoncerteket. A hangszer egy Boston pianino, a Steinway család tagja, egy felső kategóriás hangszer. A szervezők mindössze azt kérik az örömzenélőktől, hogy ehhez mérten bánjanak a hangszerrel, játszani lehet rajta, de nem vele! A MOMPark street pianino december 11-ig várja az érdeklődőket, hétvégenként koncertekkel. A város legpatinásabb karácsonyi vásárában, a Vörösmarty téren Cziffra standot rendeztek be, ahol jegyek válthatók a februári fesztiválra, de emellett kottákból, CD-kből és egyéb ajándéktárgyakból is lehet válogatni. A vásár színpadán december 29-éig több remek produkció lép fel a Cziffra Fesztivál szervezésében: többek között Bogdán Norbert, Sárik Péter triója és Sárközy Lajos és zenekara is ad koncertet, közülük többen a februári Cziffra Fesztivál fellépői is.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.

„Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal adózzon Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán.”
(Balázs János)

Adventi Cziffra Fesztivál extra programok:

MOMPark street piano és koncertek dec. 11-ig

dec. 3. 19:00 Tóth Kamilla zongorázik (a Cziffra Fesztivál Zongoraverseny megosztott Dubrovay-különdíjának nyertese)
dec. 4. 19:00 Egri Nikolett zongorázik

dec. 10. 19:00 Farkas Zsolt zongorázik
dec. 11. 19:00 Tóth Kamilla zongorázik (a Cziffra Fesztivál Zongoraverseny megosztott Dubrovay-különdíjának nyertese)

Vörösmarty téri karácsonyi Cziffra Fesztivál koncertek a színpadon dec. 29-ig

nov. 25. Környei Miklós (gitár)
nov. 26. Bogdán Norbert (gitár)

dec. 8. Sárközy Lajos és zenekara
dec. 10. 16:00 Halomos Fatime- Fehér Elemér duó

dec. 17. Mongoose Limit
dec. 19. Varga Oszkár és zenekara
dec. 21. Sárik Péter trió