Disznótoros finomságok versengtek

2016.02.17.
img

Hagyományőrző disznótoros farsang, a székely vendégszeretet jegyében – invitálták az érdeklődőket a székelykeresztúri rendezvényre. A városban évek óta szerveznek disznótoros farsangot, ami tulajdonképpen közös disznóvágás, disznótoros vetélkedő és eszem-iszom egyveleg némi kulturális műsorral fűszerezve.

img

Ha téli időszak, akkor hozzátársíthatjuk a disznóvágást is. Tudjuk róla, hogy közösségi cselekvés, az állatvédők szemszögéből „szükségszerű rossz”, amivel bizony sok betevő falat kerül a családi kamrába, füstölőbe, padlásra. Természetes adalékai a „disznó-költségek” mellett a disznófogó személyek, bátorításukhoz hozzájáruló segédeszköz a pálinka, kiemelt szerepkörben van a mészáros, mellette sorakoznak a feldolgozást segítő személyek, kifogyhatatlan jókedv, némi muzsikaszó zeng a háttérben.

img

Ebben a szezonban ez volt a harmadik disznóvágás, amin részt vettem. Érdekesség, hogy az egyikre ezek közül Németországban keveredtem, ahol az egy térségbe tömörült magyarok hagyományőrzésként disznóvágó-napot szerveztek. A mostani alkalmat rögtön vehetjük plusz tizenegynek, hiszen tizenegy versenycsapat küzdött a legjobb disznótoros ételek díjainak elnyeréséért. Képviseltették magukat a város főbb intézményei: iskolák, cégek, alapítványok, de bármilyen összetételű csipet-csapat nevezhetett, akinek kedve támadt a megmérettetéshez.

img

A hagyományhoz hűen, a disznóvágás ceremóniája kora hajnalban kezdődött, az alaphangulatot a többféle ízű, különböző erősségű pálinka kóstolgatása, illetve a háttérben muzsikáló zenekar szolgáltatta. A csapatok nemcsak a vágó-feldolgozó eszközök beszerzésére figyeltek, hanem a dekoráció is igényes és szemet gyönyörködtető volt a legtöbb helyen.

img

Amíg a fél sertésekkel, egész combokkal sétálgató személyeké volt a terep és míg az ínycsiklandó falatok elkészültek, bevezetésként zsíroskenyér-vöröshagyma kombinációval, süteményekkel, kaláccsal, pogácsával és efféle finomságokkal csillapíthattuk az éhségünket. Csillapítottuk is. Kiemelendő, hogy az asztalon kemencében sült házikenyereken sorakoztak.

img

A város két néptánccsoportja, a Pipacsok és a Mákvirág különleges farsangi műsoraikkal szórakoztatták az ebédidőre készülőket. Fél-üres gyomorral is csodálatos látványt nyújtottak, kellőképpen kiegészítve a nap hangulatát.

img

Aztán érkeztek a finomabbnál finomabb étkek, a disznótorok elmaradhatatlan specialitásai: káposztalé leves, lecsi-pecsi, hagymásvér, véres-májas hurka, kolbász, székelykáposzta, töpörtyű. A versenyre való tekintettel a tálalás is olyan volt, hogy a képekről visszaköszönve ismét megkívánhatjuk ezeket a falatokat. Még ha valaki olyannyira válogatós is, mint én, bizonyított tényként mondom, hogy a választék felével is jól tud lakni!

img

A lelkes, egésznap dolgozó résztvevők a nap végén kellő elismerésükkel térhettek nyugovóra. Előtte közös vacsora mellett nevetgélhettek a napi történéseken, és reményeink szerint mindenki teli hassal, elégedetten távozott. Aki még mindezek után is „disznólkodna kicsit”, ráadásul jótéteményesen, következő hétvégén van rá lehetősége, ugyanis február 20-án Nagygalambfalván is ízig-vérig disznótort szerveznek, jótékonysági céllal.

Fotók: Mihálydeák Antal

Írta: Szabó Adél