Milliárdokat költ a kormány a Hagyományok Háza felújítására

2017.02.02.
img

A tervezettnél 1,1 milliárd forinttal drágábban, nettó 4,6 milliárd forintért újíthatják fel a Budai Vigadó épületét. A Hagyományok Háza által kiírt közbeszerzést az Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. nyerte meg.

Az előzetesen becsült 3,45 milliárd forint helyett 4,6 milliárd forinttal nyerte meg az Építő- és épületkarbantartó (Épkar) Zrt. a Hagyományok Háza által kiírt közbeszerzést a Budai Vigadó épületének felújítására. A felújítást végző cég feladata az I. kerületi Corvin téren álló épület teljes körű rekonstrukciója és bővítése, valamint az ehhez szükséges bontási, átépítési és restaurátori munkák elvégzése.

A Budai Vigadó épülete 1897-98-ban épült neoreneszánsz-eklektikus stílusban, az épület kiemelt műemléki jelentőségű része a színházterem, aminek díszített falait és mennyezetét is restaurálják.

A kormány még 2015 novemberében fogadta el az épület felújításáról szóló határozatot, ami alapján 5,55 milliárd forint költségvetési támogatást különítettek el a munkára. Tavaly év végén azonban a Budai Vigadó részére további 1,56 milliárd forintot ítélt meg a kormány, amivel együtt összesen 7,1 milliárd forint jut a felújításra.

A beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, így a megvalósításhoz nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, és településképi bejelentési eljárásra sincs szükség. A Hagyományok Háza január 10-én kötött szerződést az Épkarral. A nyílt közbeszerzési eljáráson az Épkar mellett ajánlatot tett a Swietelsky Magyarország Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. is.

MTI