Hagyománytudók versengtek

2016.04.13.
img

Idén április 8-án rendezték a VIII. Határon Túli Honismereti Versenyt, aminek a csongrádi Gr. Széchenyi István Általános Iskola adott otthont.

Minden eddiginél több, összesen 24 csapat érkezett a versenyre, ebből hat a határaikon túlról: Kassáról, Óbecséről, Szabadkáról, Lendváról és Kárpátaljáról. Ebben az évben a paraszti élethez kapcsolódó hagyományok jelentették a verseny tematikáját. Volt például totó, a mezőgazdasági munka éves sorrendjén alapuló keresztrejtvény. Minden csapat egy-egy szerepjátékot is bemutatott, ami lehetett bármi: a bábjátéktól kezdve egészen a táncig – tudtuk meg Rostáné Hajdú Erzsébettől, a verseny szervezőjétől.

Köszöntőbeszédében Prof. Dr. Blazovich László, a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület elnöke elmondta, hogy „amikor a paraszti élet mindennapjai kerülnek elő, mindig arra gondolok, hogy mindezeket már teljesen elfelejtette a mai kor embere. A hozzám hasonlóan ősz hajú emberek még emlékeznek ezekre az időkre, hiszen az 1950-es évek közepéig mindaz a mi életünk szerves része volt, amit elvitt a technika fejlődése. El tudom képzelni, milyen nehéz volt a diákoknak megtanulni azt, ami nekünk nagyon könnyű, és amiből ma vizsgázni fognak a versenyzők.”

Hogyan zajlott a vetélkedő? A résztvevő csapatok közül a határon túliak kis kirándulásra indultak Csongrád óvárosába, ahol a korabeli, nádtetős parasztházak közül a fafaragó- és a mézeskalács- készítő házat belülről is megnézhették a vendégek. Mindeközben az iskolában a hazai csapatok már állomásról-állomásra járva oldották meg a rájuk váró feladatokat. Hozzájuk csatlakoztak kicsivel később a külhoni csoportok. Hat tanteremben zajlott a megmérettetés, kiegészülve a tortantermi kézműves-bemutatókkal: a gyerekek egyaránt betekinthettek úgy a fafaragás, mint a gyékényfonás, vagy éppen a kenyérsütés és a fazekasság rejtelmeibe. A mesteremberek megannyi érdekességet meséltek saját szakmájukról a fiataloknak, egyfajta kedvcsinálóképpen. Amíg Blazovich László – a zsűri elnökének – vezényletével megszületett a várva-várt végeredmény, addig a résztvevőket ebédre invitálták.

Eredmények:
IV.: Észprések csapata,
III.: Boldogasszony csapat,
II.: Pásztorok csapata,
I.: Bor Ászok, Óbecse

„Csongrádra harmadszor érkezett az óbecsei csapat. Legelőször nem igazán tudtuk, hogyan készüljünk a versenyre. Eljöttünk, megpróbáltuk, jól éreztük magunkat. A gyerekeknek életreszóló élmény volt a Hagyományőrző és Honismereti Verseny – emlékezett vissza Kuszli Angéla, a győztes vajdasági csoport tanára. Tavaly már nem ért minket meglepetés: előző évben láttuk, hogyan zajlik a vetélkedő. Díjazottak is lettünk, és a diákok szintén nagyon sok élménnyel tértek haza. Most, ebben az évben, pedig úgy gondoltam, nem szabad kihagyni a megmérettetést, mert a gyerekek eddig is fantasztikusan érezték magukat.”

„Eleinte kicsit izgultunk, aztán rájöttünk, hogy nincs miért aggódni, mert felkészültünk és az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat. Leginkább a dátumos feladatokat találtuk nehéznek.” – tette hozzá a nyertes csapat egyik tagja, Lázár Lea.

Kép és szöveg: Sarusi István