Farsangi mulatság házas módra

2016.02.05.
img

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy az újévbe zökkenés után a történések beindulnak, az életkedv a zord időszak után visszatér az emberekbe. Ezt a farsang-időszak tudja leginkább belecsempészni a mindennapokba, a maga színességével, bohósságával. Persze, ha engedünk neki.

Székelyföldön egyike a farsangi programoknak a (kosaras) házasember bál. A nevéből adódóan olyan házasságban élők számára szervezett táncmulatság, akik az adott közösségben - jellemzően faluban, kisvárosban - élnek. Az egyéjszakás mulatozást hosszas szervezkedés előzi meg, ugyanis önkéntes módon összeáll egy csapat, akik betanulnak egy vagy több, rövidebb vagy hosszabb színdarabot.

img

A házasember bál meghívásos módon zajlik, a szervezőcsapat összeállítja a falu házas személyeinek listáját, kézbesíti számukra a meghívást, ők pedig további házaspárokat hívhatnak vendégül. A kosaras bál jellegét az adja, hogy a résztvevők a saját ellátásukról gondoskodva, „kosárban” viszik az enni-innivalót. Természetesen a mulatáshoz elengedhetetlen zene sem marad ki, az értékes tombolatárgyak mellett pedig minden jelenlévő neve bekerül egy bűvös kalapba, amiből kisorsolják azt a szerencsés párt, akik a következő évben a bál megszervezéséről gondoskodnak.

img

Kisgalambfalván tizenötödik éve őrzik a hagyományt, idén tizenöt pár vesz részt a szervezésben, húsz szereplő játszik a két színdarabban, nevezetesen Ilyés Gyula: Tűvé-tevők komédiájában és Nóti Károly: Szecskavágó című bohózatában.

img

A Tűvé-tevők egy megtervezett házasság körüli felfordulást érzékeltet, a színfolt benne az, hogy nem a házasodás körülményei, hanem egy tű eltűnése okozza a bonyodalmakat. Némely bonyodalom pedig újabbakat szülhet, főleg ha a történések tervezett láncolatát megszakítja. Az mindenesetre kiderül a darabból, hogy egy varrótű is képes lehet egy menyegző akadályaként szolgálni.

img

Napjainkban mindenhol körülvesznek minket a reklámok, a marketing-fogások. Két eladási ügynök falun próbál megkörnyékezni egy gazda-párt, hogy egy (számukra teljesen haszontalan) szecskavágó gépet vásároljanak. Ha a manipuláció falusi furfanggal társul, akkor ez igenis sikerülhet. Hogyan? A Szecskavágó kabaré előadása legyen a mintapélda!

A nyílt főpróbán már bebizonyosodott: az évről-évre szórakoztató színdarabok sorába beleillik ez a két kiválasztott mű is. Külön értékelendő, hogy a vidám perceket szerző színészek mindegyike munkahely és család mellett önkéntes módon vállalta a színdarab megtanulását, begyakorlását és előadását. A csapat korösszetétele is színes: a legfrissebb házasoktól az ezüstlakodalmasokig vannak szereplők. A végeredmény magáért beszél: egy órán keresztül felhőtlen nevetés hangjai szűrődtek ki a helyi kultúrotthonból.

Fotók: Mihálydeák Antal

Szabó Adél