Kerékpárosok a Várkert Bazárban

img

Tíz év kényszerszünet után újra elindul a Tour de Hongrie: az 1925-ben útjára indított kerékpárverseny Szombathelyen veszi kezdetét, a résztvevők pedig az ötödik etap végén a Várkert Bazárnál érik el a célt. A szervezők azt remélik, hogy a program Magyarország imázsának fejlesztéséhez is hozzájárul majd.

Kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indult útjára először a Tour de Hongrie mezőnye. Története során hazai kerékpárosok szerezték meg a legtöbb győzelmet: összetettben 17 alkalommal nyert magyar versenyző.

Tíz év kényszerszünet után idén újra itt a lehetőség, hogy bizonyítsanak, hiszen az augusztus 4-től 9-ig újra megrendezik a versenyt, méghozzá számos magyar város érintésével. Szombathely, Keszthely, Balatonföldvár, Kecskemét, Abony, Karcag, a Kékestető, valamint Gyöngyös után Budapestre tekernek a versenyzők, amely már-már hagyománynak tekinthetően a Tour de Hongrie célállomása.

A futam és egyben az idei verseny a Várkert Bazár épületénél fejeződik be.

A programról szóló sajtótájékoztatón L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a helyszínnel kapcsolatban azt mondta, a versenynek hála, a Várkertben a kultúra mellett immár a sport is megjelenik. Azt is hozzátette, hogy a Tour de Hongrie remélhetőleg az ország imázsához is hozzá tud majd tenni.

Ennek a megvalósításában segít az is, amiről Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára számolt be, miszerint a kerékpársport bekerült a 16 kiemelt sportág közé, és 2020-ig 2,8 milliárd forintos támogatásban részesül, ami komoly fejlesztésekre ad lehetőséget.

A versenyben öt magyar csapat áll rajthoz, az érdeklődök pedig az MTVA sportcsatornájára kapcsolva a tévéképernyőkön is nyomon követhetik majd az eseményeket.

Forrás: MTI / Kultúra.hu