Vers-áradat a köztereken a Magyar Költészet Napján

2016.04.13.
img

Manapság mindennek van világnapja: a koffeinnek, a fagyinak, a csókolózásnak, a szerelemnek. Ez szép is, szenteljünk figyelmet az élet apróságainak. Azonban nagyobbra értékelem a hagyományokban gyökerező, neves naphoz kötődő nemzeti- vagy világnapjainkat, ezek közé sorolva a költészet napját is.

Kétségkívül létfontosságú elem életünkben az internet, sokak szerint a fiatal nemzedékek kommunikációs szokásai a közösségi oldalak sokaságára redukálódnak. A közösségi oldalak egyik specifikumai, hogy lehet posztolni (tartalmakat megosztani másokkal). A posztolás a mindennapjaink részévé vált. Megosztunk érdekes tartalmakat, személyes élményeket, pillanatnyi érzéseket. Ezek kifejezésére a versek is tökéletesen alkalmasak - akkor hát miért ne posztolhatnánk verset az utcára?

József Attila születésnapjának idén 111. évfordulóján a Magyar Költészet Napját ünnepeltük. Ennek apropóján a Gittegylet.com csapata a Posztolj verset az utcára! elnevezésű gerillaakciót szervezte meg. A Magyar Költészet Napján, április 11-én közös misszióra invitáltak: „posztoljuk tele” a köztereket kedvenc verssorainkkal. A kulcs a kreativitás és a kultúra iránti érdeklődés kinyilatkoztatása.

A jeles napon épp egyetemre igyekeztem, amikor a Kálvin téren különlegesen szép hangok terjengtek az aluljáróban. A megszokottakhoz képest meglepő jelenség volt. Utánajártam, a Költészet napjának egyik programpontjává vált az egyik központi csomóként ismert aluljáró: megzenésített versek csodálatos hangzásai tették szebbé az arra járók napját. Nekem legalább is sikerült, és körülnézve hasonló érzéseket olvastam le az arcokról.

img

Jártamban-keltem a vers-posztolós mozgalom jeleit fürkésztem. Találtam kifüggesztett verset kávéautomatán, egyetemi, közös területen lévő asztalon, póznán, BKK-automatán. A Gittegylet.com weboldalán virtuális térképen lehetett bejelölni az érintett helyszíneket, feltölteni a képeket. Elnézegetve ezeket, egyértelműnek tűnik, hogy idén is sikerült sok embert megmozgatni: amikor ezen sorok íródtak a számláló szerint 1129 poszt és 1941 kép került fel az oldalra.

Ilyen sikeres megmozdulást látva elégedettség tölt el. Bármennyire azt hinnénk (azt ömlesztik felénk), hogy „kihalnak” dolgok az internet térhódításával (is), a Posztolj verset az utcára! megmozdulás kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy a költészet iránti szeretet hevesen él az emberekben. Reméljük, eme hagyományt továbbvisszük, őrizzük, újra és újra megéljük.

Szabó Adél

Fotók: posztoljverset.hu