Még ma is szokás a májusfa állítása

2016.05.07.
img

Április utolsó napján a lányos házaknál magasan lobognak a májusfák ágai. Számos településen még ma is szokás a zöld ágak felállítása vagy az ablakba kihelyezett májuskosár.

Kislányként mindig nagy izgalommal vártam, hogy mikor hozzák végre a májfát, és díszíthetem fel szebbnél szebb szalagokkal. Volt olyan év is, amikor 4 fa is magaslott a kapunkhoz kötözve nagy büszkeségemre. Ahogy nőttem, úgy maradtak el a fűzfát hozó fiúk, és én is a nagy lányok közé kerültem, így közös májfát állítottunk a falu főterén, ami többnyire egy fenyőfa volt. Erre kötöztek fel a fiúk egy-egy üveget, a lányok pedig színes szalagokat.

A májfa vagy májusfa zöld lombjai a tavaszt, az ifjúságot, az újjászületést jelképezik. Általában egyesével vagy csoportosan hordják a legények a fiatalabb lányoknak. A fát szalagokkal, kendőkkel, üvegekkel díszítik, és a kapuhoz kötözik. A legények cserébe csokoládét, pénzt vagy egy kupica pálinkát kapnak. Területenként eltér, hogy az udvarlók vagy a rokonok, szomszédok ajándékozzák-e meg a lányokat. A fa típusa is különbözik, van ahol fenyőfát, fűzfát, nyárfát vagy zöld ágakat állítanak. Nem is annyira a fajtáján van a hangsúly, hanem a magas törzsön és a zöld ágakon. A májuskosár vagy virágmájfa, a komolyabb udvarlóval rendelkező lányok ablakában látható. Ezek a kosarak virágot és különböző ajándékot rejtenek.

Régebben hagyomány volt a fiúkat megajándékozni a májusfáért cserébe. A lányok pünkösd környékén ruhafélét, általában inget vagy zsebkendőt vittek ajándékba. Egyes helyeken a májfa ledöntése egyfajta ceremóniával járt. A legények megmászták a fát, majd ledöntötték. Ezt kisebb vendégségek vagy táncmulatságok követték.

Májusban a falvakat körbejárva ma is látható, hogy nem halt ki még ez a néphagyomány. A kapuhoz kötött fákról könnyű beazonosítani a lányos házakat. Reméljük, hogy az élő májfák szerepét nem veszi át a közösségi oldalakon egy virtuális fa posztolása.

Szerző: Farkas Eszter