„Ha lesz egy csepsz’ időtök, gyertek el!” II. Székely Fesztivál. – Május 5-8.

2016.05.01.
img

Félig-meddig már beköszöntött a tavasz, nemsokára a fesztiválszezon is befészkelődik a mindennapokba. Ennek apropóján ígéretes esemény vár ránk a Millenárison: május 5-8. között megrendezésre kerül a II. Székely Fesztivál. A gasztrokulturális majális kecsegtető programokat, korlátlan mennyiségű székely ínyencséget, széles kínálatú vásárt, hagyományos és szórakoztató foglalkozásokat ígér. Lesz házikenyér, pálinka, Igazi csíki sör és kürtőskalács.

A fesztivál megnyitója pénteken lesz, a három nap során száz kézműves termelő több mint ezer terméke jut főszerephez, emellett egész nap kulturális és gasztronómiai programok várnak az odalátogatókra. A rendezvény célja, hogy megismertesse a székely kultúrát, azokkal. akik érdeklődnek iránta. Ez egy kiváló alkalom egy családi „székely kultúrhétvége” eltöltésére. Néhány egyesület állandó programokkal készül, így lesz gyógyturizmus bemutató, virtuális kúriabejárás, székelyruha készítés, bútorfestés, játszóház és még sóörlés is.

img

A napi programokat régiók szerint tematizálták: pénteken Hargita megye napjával indul a fesztivál. Zenéléssel kezdjük a napot és táncházzal végezzük – úgyhogy a köztes programoknak is legalább ennyire szórakoztatónak kell lenniük. Az eseménylistát nézve, így is lesz. Lesznek gyerekprogramok, mint például Székelyföld interaktív bemutatása, játékok, népmesék, fafaragás tanulás. Amíg a gyerekek elfoglaltak, addig a szülők/felnőttek népdalokat hallgathatnak, könyvbemutatókon vehetnek részt, fotókiállítás szemlélhetnek, filmpremierre ülhetnek be, sőt a felcsíki és a gyimesi táncok megcsodálása után bekapcsolódhatnak a „tömegtáncoltatásba”.

Szombaton Kovászna megye napja következik. A kovásznaiak programkínálatának középpontjában a hagyományos mesterségek állnak: zsindelymetszés, seprűkötés, kovácsmesterség, pálinkafőzés, kenyérsütés, molnárság, mézeskalács-készítés – és számos hasonló érdekesség, amibe feltétlenül érdemes bepillantani. Már csak azért is, mert ezen mesterségek legtöbbje Budapesten már alig-alig ismert, mégis a kulturális gyökereink része. Filmvetítés és koncert is lesz, István Ildikó népdalénekes műsora után pedig versekkel és mesékkel zárul a nap.

Az „elcsángáltak” napjának nevezték el vasárnapot, amikor újabb érdekes dokumentumfilmeket, gyerekeknek címezett mese- és színházelőadásokat, csángó dalokat hallhatnak az érdeklődök. A Nőileg magazin, az egyetlen erdélyi női magazin, miután pénteken bemutatkozik, vasárnap az Erdélyben ismert és elismert címlapszereplőkkel szervez beszélgetést. A záró mulatságon moldvai csángó táncház lesz, utána pedig A Székely Fesztivál idei utolsó programpontjaként A Vargyas-szoros elveszett világa című dokumentumfilmet vetítik le.

img

https://www.facebook.com/szekelyfesztival/videos?fref=photo

A népszerűsítő videóban szereplő medve már két hete elindult Gyergyóból, a szervezők azt üzenik, hogy „ha lesz egy csepsz’ időtök, gyertek el!” Részletes program a http://szekelyfesztival.hu/ weboldalon található.

Szöveg: Szabó Adél. Képek: a Székely Fesztivál Facebook oldala.