Egy falatnyi Spanyolország az Iparművészeti Múzeumban

img

Tapas – Spanyol gasztro-design címmel nyílt kiállítás az Iparművészeti Múzeumban augusztus 6-án. A tárlat az Ibériai-félsziget gasztronómiájába nyújt betekintést a tradicionális és modern konyhai eszközök, valamint az ételek segítségével. A megnyitón Cselovszki Zoltán, főigazgató, José Ángel López Jorrín, Spanyolország nagykövete és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán területért felelős főpolgármester-helyettes szólalt fel.

José Ángel López Jorrín, Spanyolország nagykövete a Tapas – Spanyol gasztro-design című tárlat megnyitóján beszédjében felelevenítette az ételkülönlegesség gyökereit: eredetileg apró falatkák voltak, amelyeket a spanyolok a borhoz szoktak fogyasztani, de mára már elterjedt az egész világon.

„Az Iparművészeti Múzeum méltón mutatja be az étel köré kialakult dizájnt, amely egyben az étkezés egy újfajta formáját vetíti előre” – fogalmazott.
img

Szalay-Bobrovniczky Alexandra személyes benyomásait emelte a ki a megnyitón:

„A jó dizájn sosem öncélú, és a legérdekesebb dolgok mindig határterületen születnek. Sok mindent akár haza is vinnék, mivel ezekre a tárgyakra nem lehet azt mondani, hogy kialakításukkor a forma a használhatóság rovására tört volna előtérbe.”

Rendkívül örül ennek a tárlatnak, hiszen tökéletesen összekapcsolódik a Budapesten lezajlott gasztrokulturális forradalommal.

Cselovszki Zoltán főigazgató kiemelte, a múzeum egyik legfontosabb feladata a kreatív ipar és a formatervezés megerősítése.

„Megtisztelő ennek a komoly, gyűjteményes, összefoglaló kiállításnak a befogadása. Juli Capella kurátor több szálon is kötődik Budapesthez és ez érződik is a tárlaton” – fogalmazott.

A főigazgató emlékeztette a sajtó munkatársait, hogy a dizájnhét díszvendége idén Spanyolország lesz, amelyre a Tapas-tárlaton kívül még kettő dizájnkiállítással készülnek.

img

A Tapas – Spanyol gasztro-design című kiállítás augusztus 6-tól várja a látogatókat az Iparművészeti Múzeumban. A tárlat Spanyolországban tervezett vagy gyártott konyhai eszközöket mutat be: a mindenki által jól ismert fazekak, tányérok és evőeszközök mellett a tradicionális katalán tárgyak újraértelmezését is meg lehet csodálni. A múzeumban az ételek kreatív felhasználása mellett pár recept is helyet kapott. A dél-európai kurátorok a fantáziát és a tehetséget, valamint az ízeket és a látványt egyszerre állítják a középpontba az október 4-ig megtekinthető tárlaton.

Forrás: MTI / Kultúra.hu


Aktuális