Kézműves tavasz Vörösmarty téren

2016.04.24.
img

Idén is színes programkínálattal várta az érdeklődőket a Budapesti Tavaszi Vásár, a Vörösmarty téren. A vásári forgatagban kicsik és nagyok is egyaránt szórakozásra és kikapcsolódásra lelhetnek.

A csaknem egy hónapon át tartó rendezvényen az ország minden részéről érkeztek kézművesek, népművészek, iparművészek, dizájnerek akik nemcsak áruikat értékesítik, de betekintést is engednek szakmájuk titkaiba. Aki körbesétál a téren, találkozhat különféle technikákkal készült kézműves ékszerekkel, bőrből készült termékekkel, textilárukkal, fából vagy csontból készült használati eszközökkel és natúr kozmetikai termékekkel is, illetve gyógynövényekkel.

A vásárt különböző kézműves programok színesítik. Hétvégente a Nyitott Műhelyben mindenki kipróbálhatja kreativitását, olyan technikákat ismerhetnek meg a vállalkozó szelleműek, mint a kosárfonás, gyöngyfűzés, selyemfestés és még egy sor egyéb alkotó tevékenység. A szervezők gondoltak a gyerekekre is, Játszóház várja a legkisebbeket, ahol megismerkedhetnek a különböző nép mesterségekkel. A délutánokat pedig koncertek, előadások teszik hangulatossá.

img

„A gyerekekért fontos, hogy őrizzük és bemutassuk a hagyományokat.” – árulták el nekünk a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet képviselői. Szerintük a népművészet és a népi viselet iránti érdeklődés nem veszett ki, de fontos, hogy a fiatalok már korán megismerkedhessenek a tradíciókkal, ezért is örülnek, hogy képviseltethetik magukat a vásáron. Elmesélték azt is, hogy sok olyan vásárló van, aki évről-évre visszatér, ők inkább a magyarok közül kerülnek ki.

A gyerekeket nemcsak a népi motívumok vonzzák, az egyik legnagyobb látványosság a kicsik számára a Magyar Kovácsmíves Céh mesterség-bemutatója, ahol szemmel kísérhetik a kovácsolás folyamatát, ritka az a pillanat, amikor nem állják körbe a tevékenykedő kovácsokat a nézelődők. A céh tagjai egyébként minden jelentős országos eseményen képviseltetik magukat egész évben, hiszen fontosnak tartják, hogy mesterségük hagyományait őrizzék és bemutassák, ahol csak lehet.

Vannak olyanok is, akik az évek során már kitapasztalták a fogyasztói igényeket, a Kalárka Kézműves és Kereskedelmi Kft. csontból és szaruból készült használati tárgyakkal foglalkozik. Ők már rutinosan érkeznek a vásárra, tudják mi iránt nagy az érdeklődés, és mi iránt kisebb, így csak a legérdekesebb tárgyakat hozzák el.

img

A téren sétálva elvétve lehet hallani magyar beszédet, annál több külföldivel lehet azonban találkozni. Az általunk megkérdezett német házaspár és lengyel baráti társaság is véletlenül vetődött a vásárra városnézés közben, illetve egy kínai családnak szállodájukban javasolták a programot. Az viszont közös minden idelátogató külföldiben, hogy szívesen vesznek egy-egy ajándéktárgyat a vásáron otthoni szeretteiknek. Azonban nemcsak a kézműves termékek iránt volt nagy az érdeklődés, szívesen megkóstolták a magyaros ételeket is a más országokból idelátogatók. Hiszen a nézelődés közben megéhezett látogatók, sokféle magyaros étel közül választhatnak a lángostól kezdve a pörköltig, vagy véres hurkáig. Az édes szájúak is kedvükre válogathatnak a kürtőskalácsok, vagy marcipán édességek között, a bátrabbak pedig megkóstolhatják a Csokicsel fémtárgyaknak látszó csokoládéit. Az étkezdék dolgozói szerint az idelátogató külföldiek nyitottak új ételek megkóstolására.

Annyi bizonyos azonban, hogy külföldiek részéről nagyobb az érdeklődés a vásár iránt. A Kovácsmíves Céhnél el is mondták, hogy szinte furcsa, ha magyarul szólnak hozzájuk. Az itthoniak leginkább a délutáni és hétvégi programok iránt érdeklődnek, ha vásárolnak is valamit, általában valamilyen apróságot, egy-egy olcsóbb terméket engednek meg maguknak. Egy árus felhívta figyelmünket a nézelődők bevásárlótáskáira is, mind a környező boltok márkáit hirdetik, leginkább azok a magyarok vetődnek ide - amikor nincs színpadi program, vagy kézművesház – akik a környéken vásárolgatnak, szétnéznek, megdicsérik a termékeket, de ritkán vásárolnak is.

Kevesebben esznek az étkezdékben is a magyarok. Egy kétgyerekes család anyukája szerint, költséges lenne, hogy az egész család jól lakjon, mivel Budapesten élnek, amúgy is inkább esznek otthon, mielőtt kijönnek a vásárra, maximum valamilyen édességet vesznek a gyerekek kedvéért. Egy idősebb pár szerint pedig a magyaroknak nem jelentenek újdonságot a magyaros ételek, ezért nem kóstolgatnak úgy, mint a külföldiek. Voltak olyan fiatalok is, akik megéheztek ugyan a vásáron, de inkább a közeli gyorsétterembe siettek el.

A Tavaszi Vásár érdekes lehet külföldiek és magyarok számára is. Árakban a külföldiek számára talán valamivel vonzóbb, de azért nem kell óriási vagyonokat költeni, ha valaki jól szeretné érezni itt magát. Habár a tavasszal rendezett vásár lényegesen kevesebb embert vonz, mint az adventi, ennek ellenére még így is akadnak szép számmal érdeklődők, nem egy érdemtelen rendezvény.

Írta: Hreskó Szonja